Eldröd himmel är en ungdomsbok i genren fantasy, men i nutid. Vi möter John, en helt vanlig sextonåring uppvuxen på landsbygden. Men plötsligt rämnar jorden och John måste strida på de godas sida mot det onda i en upprorisk värld i rasande brand. En skrämmande värld där han även möter Lily. Ett förutbestämt möte med en stadstjej. Ett möte som aldrig hade inträffat om det inte vore för den hotande undergången. Men det är något speciellt med Lily. Hon besitter en oanad förmåga. Eldröd himmel är en historia innehållande Sorg, skräck, spänning och kärlek. Följ med i en värld av mystiska övernaturliga väsen och kraftfulla drakliknande stridsdemoner. Är du redo för jordens slutgiltiga sista krig...

torsdag 9 januari 2014

Kap 1. Sakta vaknar ondskan



”Vi kunde inte hjälpa det. Det var inte vi. Skulden låg inte hos oss. Det trodde vi. Men det var inte så. Jorden skulle dö. Allt var förutbestämt från början. Det finns krafter vi aldrig kunnat ana. Och vi hade ingen chans. Mycket är förlorat. Men jag lever. Och det finns fler som mig. Det måste det göra. Och jag ska hitta dem. Jag tänker inte ge upp. Vi föddes här och vi tänker segra. Det finns krafter även på vår sida. Genom den brinnande himlen och på den dränkta jorden kämpar vi för vår frihet. Men jag fruktar för mitt liv. De är bättre anpassade än vi. Odjuren. De som vill äga jorden efter oss. De som vill se oss dö. Och de är nära nu. Jag får allt svårare att gömma mig.”

Det var det sista John orkade skriva i sin svarta slitna dagbok. Han torkade sin kallsvettiga sotiga panna med ett smutsigt tygstycke han förvarat i fickan. Hans bruna hår klibbade av svett i pannan. Han var väldigt undernärd men stark för att vara 16 år. Det var mörkt i grottan. Skenet från himlen utanför spred ett rött ljus mot den vassa bergväggen. Bredvid hans ben vilade hans nyfunna följeslagare. Varelsen andades tungt och sakta. När den kraftiga bröstkorgen höjdes och sänktes hördes ett dovt mullrande ljud. John lade försiktigt sin brännskadade hand på djuret. Den verkade inte känna hans beröring. Dess hud var tjock och skrovlig som pansar.

Det var med nöd och näppe varelsen fick plats i den stora grottan. Varelsen som hade räddat hans liv. Det var också förutbestämt. Det såg ut som om den skapats av det onda. Av satan själv. Men han var från det goda. Kanske för att om det goda ska kunna vinna mot det onda så måste det onda slås tillbaka med likvärdiga krafter. Så visste John att det var, när han väl förstod att hans följeslagare inte ville honom något ont.

John kallade honom ”Djuret” för han visste inte vad det var. Bara att det var av handjur och att han inte kunde komma på något passande namn. Familjen hade visserligen en labrador. Men han tyckte inte ”Chip” passade denne kolossala drakliknande bjässe. Inte heller ”Sniff” som var namnet på hans lillebrors guldhamster. Så det fick bli ”Djuret.” John lutade huvudet mot väggen och skrattade till när han tänkte på hans bror. Hans lilla bror med det kvittrande skrattet. Men Johns leendet förbyttes snabbt till ett förvrängt grin och tårar började rinna nedför kinderna. Hans kropp skakade och det ekade mellan grottväggarna när han brast ut i gråt. 
Skolklockan klämtar sitt envisa och tjatiga klongande. Det kan betyda två saker. En dålig sak, lektionen börjar. Och en bra sak, lektionen slutar. John föredrog det sistnämnde. Så hade han alltid varit. Så länge han kunde minnas. Men den här dagen, just denna dag, lät klockan som musik i hans öron. Inte alls sådär stressande som den brukar. En lyckokänsla rusade genom hans kropp. Skolan var slut för terminen. Det var sommarlov. John  kastar sig ut från klassrummet, slår upp den sista stora träporten mot friheten och drar in den ljumma sommarluften i lungorna. Han slingrar sig obemärkt genom den stora folkmassan utanför. Finklädda elever och stolta föräldrar som fyllde hela skolgården. Det skulle fotas och kramas och sjungas. Men Johns föräldrar var inte där. Ingen skulle fota honom. Han ville det inte heller. Han ville bara därifrån så fort som möjligt. Ingen lägger märke till honom när han cyklar därifrån.

Han cyklar fort. Älskar vindraget genom håret och tar en omväg bara för att få smaka lite extra på friheten. Han ville inte riktigt hem än. Han tar vägen över det gröna fältet, kullen bakom den lilla mataffären. Träd och hus sveper förbi. I den lugna lantliga lilla byn var han uppvuxen och hemma. Han kände till varenda centimeter utan och innan. Alla stigar i skogen, alla hagar, övergivna lador, kojor och sjöar. Var alla djur höll till. Han log stort och flinade till då han tänkte på alla djur han släpat hem genom åren. Igelkottar, björktrastar och olika reptiler, till hans mammas förskräckelse. Här kände människorna varandra. Alla var snälla och hjälpsamma och ville varandra väl. Han kände sig lyckligt lottad som vuxit upp där. Och nu var han fri! Äntligen fri! En av kvarterets granne, tant Sofie, rycker överraskat till när John sladdar förbi så att gruset skvätter. Hon drar förskräckt hennes lilla bruna hund till sig i kopplet. Hunden är lika halvblind, gammal och krokig som Sofie och märker inte ens att John cyklat förbi.

John tvärnitar till slut framför ett stort vitt hus. Johns hus. Solens starka strålar lyser upp det friskt gröna gräset och flygande insekter svärmar ovanför alla vackra blommor som hans mamma planterat lite här och var. Flera äppelträd breder ut sina gamla trygga krokiga grenar och skapar svalkande skuggiga områden i gräset. John lutar cykeln slarvigt mot det vita staketet. Innanför grinden möts han av Chip, deras gula labrador. En dreglande vild och rätt korkad hund. Han var galen i sopkvastar. Han anföll den som en rabiessmittad gatuhund när någon försökte sopa golvet. Men en snällare hund fanns inte. Egentligen var det var väl mest Tims
hund.
Tim hade fått hunden då han var sjuk i leukemi. Alla trodde att han skulle dö. Det var nära och Johns mamma köpte Chip som ett sista desperat försök att få Tim att kämpa, få kraft någonstans. Hitta livsglädje och övervinna cancern. John glömmer aldrig det ögonblicket. Synen då hans lilla sjuka bror låg i sin säng med dropp. Han huvud var kalt på grund av cellgifterna i hans lilla svaga kropp. Tim var 8 år men såg ut som en femåring. Han skulle vårdas hemma i slutskedet. Tim hade slutat kämpa. Han verkade inte längre bry sig om att han skulle dö. Han visste, och det var precis som att han tyckte det var skönt. Skönt att äntligen slippa lida. Slippa all smärta och alla mediciner. Han var redo.

Men det hände någonting när han tog emot korgen den där dagen. En korg med ett tygstycke över. En stor röd rosett prydde handtaget. Hela familjen stod samlade runt han säng. Tims leende när han får korgen i knät. Hans speciella kvittrande skratt när han hör ett gällt pipande från korgen. Det där skrattet hade de inte hört på flera månader. Deras mamma började gråta, men försökte dölja det men händerna. Synen när hans lillebror håller den lilla gula valpen i sin famn går inte att beskriva. Det var precis som om livet rann tillbaka genom hans kropp när den lilla valpen slickade honom ivrigt i ansiktet. Det var den dagen allting vände. Efter ett halvår var Tim friskförklarad av läkarna. Läkarna förstod ingenting. Det var ett mirakel sa de. Johns mamma säger ofta att det var Chip som räddade hans liv. Och hur knäpp den hunden än är så behandlas han alltid som en hjälte i familjen.

John tänkte på allt det som hänt samtidigt som han hälsade glatt på Chip. Han släppte ryggsäcken på gräset och rufsade om hans hängande slappa öron. Chip hoppade lyckligt upp mot John och gav ifrån sig ett snarkande läte av upphetsning. John böjde sig ner och greppade tag i en boll och svingade iväg den långt över tomten. Chip for iväg på sitt lite stela men ivriga sätt. Han fick tag i bollen och lade sig flämtande på gräset med bollen mellan framtassarna. Han var rätt lat av sig och sprang inte ofta i onödan. John greppade ryggsäcken igen och stegade vidare in i huset. I köket möttes han av sin mamma Christine och Tim. De satt vid köksbordet. Tim sken upp när han såg sin storebror. -Tja brorsan! Utbrast Tim glatt. -Hej din lilla skitunge! Svarade John och rufsade om sin lillebrors blonda hår. -Din hund är rätt störd, det vet du va? Han sket ut en strumpa i morse! De brast ut i skratt och Christine kom fram och kramade om John. -Det måste varit den jag saknade när jag tog ner tvätten i går. Skrattade hon. Det var tur att den kom ut, vi har verkligen inte råd med fler veterinärkostnader!
Gick det bra i skolan? Jag är så ledsen att jag inte kunde komma, jag kom precis hem. Jag önskar jag kunde varit ledig John svarade. -Äh, det gör inget, mamma. Samma tjafs som varje år. Inget nytt direkt. Jag ville ändå bara därifrån så fort som möjligt.  

Johns mamma arbetade på ett ålderdomshem. Hon fick arbeta mycket för att försörja sina söner. Hon gjorde allt för dem. Någon pappa fanns det. Inte närvarande åtminstone. Han hade lämnat dem när John var liten. Tim var precis nyfödd. Han ringer ibland när de fyller år. Mer brukade det inte bli. Han hade en ny familj nu och de bodde väldigt långt bort. Kristin sade inte så mycket om honom. Men John förstod ändå hur jobbigt hon hade haft det att bli ensam med två små barn. Han hade hört henne prata i telefon ibland. Hur hon hade gråtit på nätterna. Han skulle aldrig göra så. Lämna sin familj för att skaffa en annan. Aldrig. Han kände ilska och besvikelse när han tänkte på det. John mindes honom vagt. Några svaga förnimmelser av en man som lekte med honom ibland. Tim mindes däremot ingenting av sin far. Han var för liten. Christine hade inte träffat någon ny man. -Här släpps inte in någon karlslok! Brukade hon skämtsamt säga. -De ställer bara till problem. John tyckte ändå att det vore bra om hon någon dag skulle träffa någon snäll man. För hennes skull. Han ville att hon skulle vara glad. Men samtidigt var det skönt att vara bara familjen. Det kändes tryggt. Ingen som kom och inkräktade på deras tillvaro. De hade det bra nu. Tim var frisk. Det var huvudsaken. Han ville att allt skulle vara som vanligt nu. Allt var så perfekt.

I vardagsrumet stod tv:n på och skränade på hög volym. Tim satt på golvet och tittade fängslande upp på den stora skärmen. Chip hade lagt sitt stora lortiga huvud i hans knä och blundade. Tim smekte sakta över hans hals. En mörk mansröst läste upp nyheterna. John hade hört samma röst många gånger förut. Den där allvarliga rösten. Mannen berättade varje dag om ständigt nya naturkatastrofer. Det var en jordbävning. Hellikoptrar cirkulerade ovanför platsen. Det var fortfarande långt ifrån deras stad, men händelserna kröp allt närmare. Kristin tittade oroligt på Tim. Hon ville inte oroa honom i onödan. Hon hade ett stort behov av att skydda honom från allt ont efter den hemska sjukdomen. -Tim! Snälla! Ta med Chip ut en liten stund. Bad hon. -Men ååh! klagade Tim. -Jag vill också se! Christine såg allvarlig på honom. -Tim! Uppmanade hon strängt. -Okej då! Svarade han med en djup suck och lommade sakta ut med Chip i släpande steg efter sig. -Kom då killen. Vi kastar väl lite boll då. De försvann ut. Tim hörde hur de började leka. Hans lillebror och den stora snälla hunden. Han kunde höra Tims skratt och Chips skall eka utanför. Christine såg oroligt på John och utbrast nervöst. -Det är tredje jordbävningen på sex månader nu! Det kommer ju närmre och de blir större. Vad är det som händer!? John svarade inte. Förmådde inte. Han satt tyst och tittade. Fängslad av synen i tv rutan. Han kände en blandning av upphetsad nyfikenhet och skräckblandad ångest. Sprickan hade kluvit en stor motorväg och bilar låg huller om buller. Rök och eld flammade intensivt kring katastrofområdet och människor flydde i panik. I ett extrainslag intervjuades en forskare på en gata mitt i stan. John kunde inte höra vad han sa. Forskarens röst överröstades av ljudet av sirener och en klunga människor bakom honom. De höll upp stora skyltar och såg upprörda ut. ”Slutet är nära!” Stod det på en skylt. På en annan skylt stod det ”Detta är mänsklighetens straff!” Forskaren såg allvarlig och sammanbiten ut. Det enda John kunde uppfatta var att forskaren hette Peter Johansen. -Peter Johansen viskade John tyst för sig själv. -Vad vet du som inte vi vet. Ännu.

Rakt över gatan där folkmassan med protestskyltarna stod och skrek, låg ett internetcafé. ”Den surfande grodan.” Det var Lilys favoritplats. En plats dit hon brukade fly. Fly från hennes klasskamrater, lärare och jobbiga föräldrar. Ja, i stort sett allt som dagligen förpestade hennes tillvaro. Hon satt djupt nedsjunken i en mjuk, röd tygklädd stol längst in i ett hörn. Hon valde alltid samma plats. Den röda stolen var skönast. De andra var fula. Bruna och gröna och obekväma. Hon var uppkopplad och surfade planlöst på olika sidor. Hon var noga med att se till att ingen bekant som gick förbi skulle se henne. Därför brukade hon alltid sitta med luvan uppdragen över huvudet. Hennes långa bruna hår föll fram över skinnjackan. I handen höll hon en kopp te. Hon förde koppen sakta mot munnen samtidigt som hon sneglade ut mot gatan utanför. Folkmassan dröjde kvar. Hon tittade länge samtidigt som hon pillade på en lång fransig reva vid knät på hennes jeans. Till slut drog hon en djup suck och mumlade tyst. -Vilka idioter! Hon öppnade en nyhetssida för att leta vad det kunde handla om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar